![](/media/lib/60/otylosc-f43c936418f4c3c01c5dd283970beb07.jpg)
Z otyłością i cukrzycą jest jak z paleniem i rakiem
7 września 2011, 11:37Wiadomo, że otyłość stanowi czynnik ryzyka cukrzycy typu 2., ale czy liczba nadmiarowych kilogramów i czas ich noszenia na sobie mają jakiś wpływ na to ryzyko? Okazuje się, że tak i że zależność ta przypomina związek między okresem palenia i liczbą wypalanych papierosów a ryzykiem raka płuca.
![](/media/lib/141/n-mars-bec5c057425c34b801b31a6f930adb43.jpg)
Misje marsjańskie poza standardami NASA
3 kwietnia 2014, 07:55W raporcie przygotowanym przez amerykański Instytut Medycyny (Institute of Medicine - IOM) czytamy, że wysłanie ludzi na Marsa narazi ich na zagrożenia zdrowotne wykraczające poza limity dopuszczone przez NASA. Jeśli zatem człowiek ma polecieć w dalekie obszary Układu Słonecznego, konieczne jest ponowne rozważenie aspektów etycznych i zdrowotnych takich misji.
![](/media/lib/105/n-pigulki-e19b5a80790f02523007e4a926281e16.jpg)
Antyoksydacyjne leki przeciwcukrzycowe sprzyjają przerzutowaniu
15 kwietnia 2016, 09:47Stosowane jako leki przeciwcukrzycowe związki o działaniu antyutleniającym sprzyjają przerzutowaniu nowotworów, w badanym przypadku raków jelita grubego i wątroby.
![](/media/lib/320/n-opiomi-f0b16d75b2ec32d5ec002b99efee6798.jpg)
AT-121 – bezpieczny nieuzależniający opioidowy środek przeciwbólowy?
6 września 2018, 12:35W Science Translational Medicine ukazał się artykuł, którego autorzy donoszą, że testowany na małpach nowy opioidowy środek przeciwbólowy daje nadzieję na uśmierzanie bólu bez wielkiego ryzyka. Badania sugerują nawet, że nowy środek może jednocześnie zwalczać uzależnienie i ból.
![](/media/lib/366/n-bakteriewolkna-ad2d355ad94126288f87748a5df09ede.jpg)
Zaburzony mikrobiom może powodować rozwój raka piersi
8 stycznia 2021, 13:05Dysbioza, czyli zaburzenia równowagi flory bakteryjnej w jelitach, może przyczyniać się do szeregu chorób, od zapalenia pęcherza, poprzez schorzenia neurodegeneracyjne po nowotwory. Naukowcy Johns Hopkins Kimmel Cancer Center i Bloomberg Kimmel Institute for Cancer Immunotherapy wykazali na modelu mysim, że zaburzenia mikrobiomu piersi mogą odgrywać rolę w rozwoju niektórych nowotworów piersi.
![](/media/lib/593/n-cukier-65672d3f691bf5b3bb40df693d5c119b.jpg)
Mniej cukru przez 1000 dni od poczęcia to mniejsze ryzyko cukrzycy i nadciśnienia u dorosłego
4 listopada 2024, 16:03Niskocukrowa dieta matki w czasie ciąży oraz dziecka przez dwa lata po urodzeniu, znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia u dorosłego człowieka. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USC) w Los Angeles i kanadyjskiego McGill University w Montrealu zauważyli, że dzieci, które przez pierwszych 1000 dni od poczęcia spożywały niewiele cukru, miały o 35% mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu II i o 20% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia w dorosłym życiu.
![](/media/lib/8/1179223207_144623-a2ff07a15b38b42ce569eb47a4968924.jpeg)
Magnez i włókna zbożowe zapobiegają cukrzycy
15 maja 2007, 09:56Spożywanie dużych ilości zbożowych włókien i magnezu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
![](/media/lib/22/1202475224_709054-6c1ce6cafca9de84923f4656ca26104b.jpeg)
Prosty test wykrywa groźną komplikację ciąży
5 lutego 2010, 10:21Naukowcy z Yale School of Medicine opracowali prosty i niezwykle tani test pozwalający na ocenę ryzyka stanu przedrzucawkowego - groźnej komplikacji ciąży wiążącej się ze znacznym podniesieniem ciśnienia krwi. Co ciekawe, głównym odczynnikiem potrzebnym do przeprowadzenia badania jest... pospolity pigment stosowany do niedawna do barwienia odzieży.
![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Kawa przedłuża życie?
20 maja 2012, 10:18Amerykański Narodowy Instytut Raka ogłosił, że osoby starsze, które piją kawę są narażone na mniejsze ryzyko śmierci niż osoby niepijące tego napoju.
![](/media/lib/220/n-lozysko-c9ed3c976bfc799907087d65f7d1beb7.jpg)
Brak dowodów na korzyści ze spożycia łożyska
8 czerwca 2015, 10:42Nie ma naukowych dowodów na to, że zjedzenie po porodzie łożyska uchroni kobiety przed depresją czy bólem i zapewni zastrzyk energii.